カノウ ユリコ
kanou yuriko
狩野 百合子
所属
家政学部 管理栄養士養成課程
職種
教授
|
■ 著書・論文歴
1.
|
著書
|
応用栄養学実習ワークブック (共著) 2013/04
|
2.
|
著書
|
改訂増補 トウガラシー辛味の科学 渡辺達夫、岩井和夫編
第5章 動物体におけるカプサイシンおよび同族体の吸収と代謝、5.2.2. カプサイシン分解酵素 116-124頁 (共著) 2008/10
|
3.
|
著書
|
「トウガラシ-辛味の科学」 渡辺達夫、岩井和夫編 97-105頁 (共著) 2000/10
|
4.
|
論文
|
10-oxo-12(Z)-octadecenoic acid, a linoleic acid metabolite produced by gut lactic acid bacteria, enhances energy metabolism by activation of TRPV1. 31(11),pp.5036-5048 (共著) 2017/11
|
5.
|
論文
|
Oleuropein aglycone enhancese UCP1 expression inbrown adipose tissue in high fat diet-induced obese rats by activating beta-adrenergic signalling. J. Nutr. Biochem. 40,pp.209-218 (共著) 2017/02
|
6.
|
論文
|
Fish oil intake induces UCP1 upregulation in brown and white adipose tissue via the sympathetic nervous system. Scientific Reports (共著) 2015
|
7.
|
論文
|
Extra virgin olive oil increases uncoupling protein 1 content in brown adipose tissue and enhances noradrenaline and adrenaline secretions in rats Catecholamine Research in the 21st Century pp.211 (共著) 2014
|
8.
|
論文
|
Kaempferia parviflora extract increases energy cnsumption through activation of BAT in mice Food Science & Nutrition in press (共著) 2014
|
9.
|
論文
|
Extra virgin olive oil increases uncoupling protein 1 content in brown adipose tissue and enhances noradrenaline and adrenaline secretions in rats. Catecholamine Research in the 21st Century:Abstracts and Graphical abstracts pp.211-211 (共著) 2013
|
10.
|
論文
|
Oleuropein supplementation increases urinary noradrenaline and testicular testosterone levels and decreases plasma corticosterone level in rats fed high-protein diet J. Nutr. Biochemistry 24,pp.887-893 (共著) 2013
|
11.
|
論文
|
Oleuropein, a phenolic compound in extra virgin olive oil, increases uncoupling protein 1 content in brown adipose tissue and enhances noradrenaline and adrenaline secretions in rats. J. Nutr. Sci. Vitaminol. 54,pp.363-370 (共著) 2008/10
|
12.
|
論文
|
Extra virgin olive oil increases uncoupling protein 1 content in brown adipose tissue, and enhances noradrenaline and adrenaline secretions in rats. J. Nutr. Biochem. 18,pp.685-692 (共著) 2007/04
|
13.
|
論文
|
エクストラバージンオリーブ油の栄養特性に関する研究(第1報) 杉山産業化学研究所年報,79-111頁 (共著) 2003
|
14.
|
論文
|
Garlic supplementation increases testicular testosterone and decreases plasma corticosterone in rats fed a high protein diet. J. Nutr. 131: 2150-2156 (2001),pp.2150-2156 (共著) 2001
|
15.
|
論文
|
Allyl-containing sulfides in garlic increase uncoupling protein content in brown adipose tissue, and noradrenaline and adrenaline secretion in rats. J. Nutr. 129,pp.336-342 (共著) 1999
|
16.
|
論文
|
Allylthiamindisulfide and related compounds enhance thermogenesis with increasing noradrenaline and adrenaline secretion in rats. J. Nutr.Sci. Vitaminol., 45,pp.643-653 (共著) 1999
|
17.
|
論文
|
Alliin and volatile sulfur-containing compounds in garlic enhances the thermogenesis by increasing noradrenaline secretion in rtas. J. Nutr. Biochem. 9,pp.60-66 (共著) 1998
|
18.
|
論文
|
Garlic supplementation enhances norepinephrine secretion, growth of brown adipose tissue, and triglyceride catabolism in rats. J. Nutr. Biochem. 6,pp.250-255 (共著) 1995
|
19.
|
論文
|
Induction of capsaicin-hydrolyzing enzyme activity in rat liver by continuous oral administration of capsaicin. J. Agric. Food Chem. 40((3)),pp.467-470 (共著) 1992
|
20.
|
論文
|
Effects of low protein intake on pr0tein metabolism of Papua New Guinea highlanders studies with 15N glycine. J. Nutr. Sci. Vitaminol. 33,pp.219-226 (共著) 1988
|
21.
|
論文
|
児童福祉施設(養護施設)に生活する児童・生徒の栄養摂取状況 栄養学雑誌 48,23-36頁 (共著) 1988
|
22.
|
論文
|
高齢者の食生活と各種栄養素の体内利用に関する研究 大阪ガスグループ福祉財団研究調査報告集 1,89-95頁 (共著) 1988
|
23.
|
論文
|
Effects of low-energy diets on protein metabolism studied with 15N glycine in obese patients. 33,pp.227-237 (共著) 1987
|
24.
|
論文
|
Effects of restricted diet on protein metabolism in obese rats induced by high fat diet feeding measured bby 15N glycine 33,pp.255-262 (共著) 1987
|
25.
|
論文
|
Relationship between protein intake and nitrogen balance in obese patients on low-energy diet. J. Nutr. Sci. Vitaminol. 33,pp.219-226 (共著) 1987
|
26.
|
論文
|
食事性肥満ラットにおける蛋白代謝に対する制限食の影響 日本栄養・食糧学会誌 40,27-34頁 (共著) 1987
|
27.
|
論文
|
分離大豆タンパク質へのL-メチオニンの補足効果 必須アミノ酸研究 106,31-33頁 (共著) 1985
|
28.
|
論文
|
成人男子における分離大豆タンパク質のL-メチオニン補足効果低蛋白食の場合 大豆たん白質栄養研究会会誌 6,108-112頁 (共著) 1985
|
29.
|
論文
|
Endogenous nitrogen excretion in male highlanders of Papua New Guinea. J. Nutr. 114,pp.1997-2002 (共著) 1984
|
30.
|
論文
|
パプアニューギニア高地民の食生活と血液性状(第二報) 必須アミノ酸研究 (共著) 1983
|
10件表示
|
全件表示(30件)
|
|
■ 取得特許
1.
|
2009/10/02
|
カテコールアミン誘発剤(第4378598号)
|
2.
|
2013/05/10
|
性ホルモン誘発剤及びそれを用いたタンパク代謝改善、体質改善(第5264269号)
|
|
■ 所属学会
1.
|
1982/09~
|
日本栄養食糧学会
|
2.
|
2008/04~
|
∟ 近畿支部役員(参与)
|
3.
|
2015/11~
|
∟ 日本栄養・食糧学会代議員
|
4.
|
1988/04~
|
日本香辛料研究会
|
5.
|
1998~
|
日本農芸化学会
|
6.
|
2007/04~
|
日本栄養改善学会
|
7.
|
2013/04~
|
日本家政学会
|
8.
|
2014/04~2018/03
|
∟ 近畿支部役員
|
|
■ 学歴
1.
|
1982/04~1984/03
|
大阪市立大学大学院生 生活科学研究科 前期博士課程栄養保健学専攻 修士課程修了 学術修士
|
2.
|
1984/04~1987/09
|
大阪市立大学大学院 生活科学研究科 後期博士課程栄養保健学専攻 博士課程修了 学術博士
|
3.
|
1987/10~1988/03
|
大阪市立大学 生活科学部 研究生
|
4.
|
~1982/03
|
神戸女子大学 家政学部 管理栄養士養成課程 卒業
|
|
■ 職歴
1.
|
1988/04~1994/03
|
神戸女子大学 家政学部 管理栄養士養成課程 講師
|
2.
|
1994/04~2007/03
|
神戸女子大学 家政学部 管理栄養士養成課程 助教授
|
3.
|
2007/04~
|
神戸女子大学 家政学部 管理栄養士養成課程 教授
|
|