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カノウ ユリコ
kanou yuriko
狩野 百合子
所属
家政学部 管理栄養士養成課程
職種
教授
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著書・論文歴
1.
著書
応用栄養学実習ワークブック (共著) 2013/04
2.
著書
改訂増補 トウガラシー辛味の科学 渡辺達夫、岩井和夫編
第5章 動物体におけるカプサイシンおよび同族体の吸収と代謝、5.2.2. カプサイシン分解酵素 (共著) 2008/10
3.
著書
「トウガラシ-辛味の科学」 渡辺達夫、岩井和夫編 (共著) 2000/10
4.
論文
10-oxo-12(Z)-octadecenoic acid, a linoleic acid metabolite produced by gut lactic acid bacteria, enhances energy metabolism by activation of TRPV1. (共著) 2017/11
5.
論文
Oleuropein aglycone enhancese UCP1 expression inbrown adipose tissue in high fat diet-induced obese rats by activating beta-adrenergic signalling. (共著) 2017/02
6.
論文
Fish oil intake induces UCP1 upregulation in brown and white adipose tissue via the sympathetic nervous system. (共著) 2015
7.
論文
Extra virgin olive oil increases uncoupling protein 1 content in brown adipose tissue and enhances noradrenaline and adrenaline secretions in rats (共著) 2014
8.
論文
Kaempferia parviflora extract increases energy cnsumption through activation of BAT in mice (共著) 2014
9.
論文
Extra virgin olive oil increases uncoupling protein 1 content in brown adipose tissue and enhances noradrenaline and adrenaline secretions in rats. (共著) 2013
10.
論文
Oleuropein supplementation increases urinary noradrenaline and testicular testosterone levels and decreases plasma corticosterone level in rats fed high-protein diet (共著) 2013
11.
論文
Oleuropein, a phenolic compound in extra virgin olive oil, increases uncoupling protein 1 content in brown adipose tissue and enhances noradrenaline and adrenaline secretions in rats. (共著) 2008/10
12.
論文
Extra virgin olive oil increases uncoupling protein 1 content in brown adipose tissue, and enhances noradrenaline and adrenaline secretions in rats. (共著) 2007/04
13.
論文
エクストラバージンオリーブ油の栄養特性に関する研究(第1報) (共著) 2003
14.
論文
Garlic supplementation increases testicular testosterone and decreases plasma corticosterone in rats fed a high protein diet. (共著) 2001
15.
論文
Allyl-containing sulfides in garlic increase uncoupling protein content in brown adipose tissue, and noradrenaline and adrenaline secretion in rats. (共著) 1999
16.
論文
Allylthiamindisulfide and related compounds enhance thermogenesis with increasing noradrenaline and adrenaline secretion in rats. (共著) 1999
17.
論文
Alliin and volatile sulfur-containing compounds in garlic enhances the thermogenesis by increasing noradrenaline secretion in rtas. (共著) 1998
18.
論文
Garlic supplementation enhances norepinephrine secretion, growth of brown adipose tissue, and triglyceride catabolism in rats. (共著) 1995
19.
論文
Induction of capsaicin-hydrolyzing enzyme activity in rat liver by continuous oral administration of capsaicin. (共著) 1992
20.
論文
Effects of low protein intake on pr0tein metabolism of Papua New Guinea highlanders studies with 15N glycine. (共著) 1988
21.
論文
児童福祉施設(養護施設)に生活する児童・生徒の栄養摂取状況 (共著) 1988
22.
論文
高齢者の食生活と各種栄養素の体内利用に関する研究 (共著) 1988
23.
論文
Effects of low-energy diets on protein metabolism studied with 15N glycine in obese patients. (共著) 1987
24.
論文
Effects of restricted diet on protein metabolism in obese rats induced by high fat diet feeding measured bby 15N glycine (共著) 1987
25.
論文
Relationship between protein intake and nitrogen balance in obese patients on low-energy diet. (共著) 1987
26.
論文
食事性肥満ラットにおける蛋白代謝に対する制限食の影響 (共著) 1987
27.
論文
分離大豆タンパク質へのL-メチオニンの補足効果 (共著) 1985
28.
論文
成人男子における分離大豆タンパク質のL-メチオニン補足効果低蛋白食の場合 (共著) 1985
29.
論文
Endogenous nitrogen excretion in male highlanders of Papua New Guinea. (共著) 1984
30.
論文
パプアニューギニア高地民の食生活と血液性状(第二報) (共著) 1983
10件表示
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■
取得特許
1.
2009/10/02
カテコールアミン誘発剤(第4378598号)
2.
2013/05/10
性ホルモン誘発剤及びそれを用いたタンパク代謝改善、体質改善(第5264269号)
■
所属学会
1.
1982/09~
日本栄養食糧学会
2.
2008/04~
∟ 近畿支部役員(参与)
3.
2015/11~
∟ 日本栄養・食糧学会代議員
4.
1988/04~
日本香辛料研究会
5.
1998~
日本農芸化学会
6.
2007/04~
日本栄養改善学会
7.
2013/04~
日本家政学会
8.
2014/04~2018/03
∟ 近畿支部役員
■
学歴
1.
1982/04~1984/03
大阪市立大学大学院生 生活科学研究科 前期博士課程栄養保健学専攻 修士課程修了 学術修士
2.
1984/04~1987/09
大阪市立大学大学院 生活科学研究科 後期博士課程栄養保健学専攻 博士課程修了 学術博士
3.
1987/10~1988/03
大阪市立大学 生活科学部 研究生
4.
~1982/03
神戸女子大学 家政学部 管理栄養士養成課程 卒業
■
職歴
1.
1988/04~1994/03
神戸女子大学 家政学部 管理栄養士養成課程 講師
2.
1994/04~2007/03
神戸女子大学 家政学部 管理栄養士養成課程 助教授
3.
2007/04~
神戸女子大学 家政学部 管理栄養士養成課程 教授